06/04/2018

(suomi) Geoblogi: FinTomo – seminaari GTK:lla toi Suomen tomografiatoimijat ensi kertaa yhteen

Text:
Kuva Jukka, Tutkija

Kirjoitin aiemmin Geoblogiin GTK:n uudesta tomografialaitteesta ja sen tuomista haasteista ja mahdollisuuksista. Tekstistä jäi tuolloin pois laboratorion kannalta olennainen osa, vain muutamaa viikkoa aiemmin perustettu kotimaisten tomografiatoimijoiden verkosto FinTomo .

Ajatus tällaisesta verkostosta ei ollut täysin omani, sillä vastaava verkosto perustettiin vuosia sitten Jyväskylässä nykyisin emeritusprofessorina toimivan Jussi Timosen ja fysiikan laitoksen johtoon viime vuonna nousseen Markku Katajan toimesta. Tuolloin verkoston aktiivisuus lopahti nopeasti, mutta kuultuani konseptista GTK-urani alkuvaiheissa päätin yrittää uudestaan.

Tilanne oli verkostolle otollinen. Tomografialaitteita on useita ympäri Suomea, mutta niiden käyttäjät eivät perinteisesti ole olleet kovin tiiviissä yhteistyössä keskenään. GTK:lle asennettu laite oli Suomen laitekenttään uusi, jopa mullistava, mutta yhden tutkijan aloittelevalla laboratoriolla ei ammattitaito ole lähelläkään vuosia toimineita tutkimusryhmiä. Tehokas verkosto tarjoaisi tällöin mahdollisuuden kehittää ammattitaitoa ja parantaa laitteiston käyttöastetta – ei pelkästään GTK:lla vaan myös muualla Suomessa. Toimimalla aktiivisena perustajana verkostossa GTK pystyisi myös kerralla tekemään itsensä tunnetuksi uutena toimijana tomografiapiireissä.

Perustamiskokoukseen syyskuussa saapui osallistujia kuudesta eri instituutiosta neljältä eri paikkakunnalta. Tämän jälkeen verkosto on hiljalleen laajentunut sisältämään kymmeniä jäseniä 20 eri instituutiosta, joilla on yhteensä ainakin 15 tomografialaitetta. Ajatuksena oli kuitenkin alusta asti ollut muutakin kuin pelkkä sähköpostilista, joten ensimmäistä vuosittaiseksi suunniteltua seminaaria lähdin suunnittelemaan jo tälle keväälle. Varoitusaika oli ainakin omaan kalenterin täyttymistahtiini lyhyt, vain reilut kaksi kuukautta, mutta toivoin silti saavani paikalle vähintään sen verran osallistujia, että ensi vuotta olisi helpompi markkinoida ja kasvattaa seminaaria kohti täyttä mittaansa.

Ensimmäinen vuosittainen FinTomo – seminaari pidettiin GTK:lla Espoon Sederholm – salissa torstaina 17.5. ja paikalla oli 25 ilmoittautunutta 13:sta eri instituutiosta. Erinomainen määrä. Tieteellinen ohjelma sisälsi seitsemän puhetta ja kourallisen postereita (esitysten kalvot ladattavissa FinTomon kotisivuilta). Keskustelu kahvitauoilla oli vilkasta, tieteellisen ohjelman jälkeen pidettiin hedelmällinen workshop ja päivä huipentui panimovierailuun läheisellä Olarin panimolla ja seminaari-illalliseen Ravintola Fat Lizardissa Otaniemessä, johon olimme saaneet yrityssponsoriksi GTK:lle tomografialaitteen toimittaneen tanskalaisen EP-TeQ:n. Seminaarivieraat olivat tyytyväisiä ja enää ei mietitä järjestetäänkö seminaaria ensi vuonna, vaan riittääkö yksi seminaari vuodessa ja kuka haluaa järjestää seuraavan.

Ehkä kaikista tyytyväisin oli kuitenkin pääjärjestäjänä toiminut allekirjoittanut, jota Angelica Parviainen avusti ansiokkaasti kaikissa käytännön asioissa. FinTomo seminaari, jonka uskon muodostuvan perinteeksi, sai ansaitsemansa aloituksen ja tämän myötä verkostoon käytetty verrattaen pieni rahallinen ja ajallinen panostus tulee varmasti kantamaan jatkossa hedelmää yhteistyöprojektien ja tutkijavierailujen merkeissä. Ensimmäinen verkoston yhteinen projektirahoitushakemus on jo tehty.

 

Ville Heikkinen VTT MIKESin pituusmetrologiayksiköstä puhuu tomografiamittausten virhelähteistä ja jäljitettävyydestä.

 

Tomografiatoimijoita kahvitauolla Sederholm-salin aulassa.
Kuva Jukka

Text: Kuva Jukka

Jukka Kuva on toiminut vajaan vuoden röntgentomografialaboratorion vastaavana tutkijana GTK:n Mineraalitekniikka ja Materiaalit – yksikössä Espoossa ja koordinoi samalla FinTomo – yhteistyöverkostoa.