10/13/2017

(suomi) Geoblogi: GTK aloitti Keski-Lapissa postglasiaalisiirrosten vesien pitkäaikaisseurannan

Text:
Mira Markovaara-Koivisto, (suomi) geologi

[/caption]Juhannusviikolla instrumentoimme valittuihin kairanreikiin antureita, jotka keräävät 30 minuutin välein siirroksessa liikkuvan veden sähkönjohtavuus-, lämpötila- ja painetietoa. Datan voin lukea vaivattomasti toimistolta käsin puhelinyhteyttä käyttäen.

Riikonkummun postglasiaalisiirroksen lävistämään kairanreikään asensimme sähkönjohtavuus-, lämpötila- ja paineanturit. Maankosteusanturit asennettiin kairanreiän viereen kaivettuun kuoppaan. Kuvassa Pekka Hänninen (vas.), Mira Markovaara-Koivisto ja Juha Majaniemi (Kuva: Raimo Sutinen).

Postglasiaalisiirrokset voivat purkaa vettä myös niiden yli kulkeviin jokiin. Nuutijokeen asensimme yhden seuranta-aseman yläjuoksulle Suasselän postglasiaalisiirrokseen nähden, ja toisen aseman Nuutijoen laskujokeen Seurujokeen, joka on siirroksen alajuoksun puolella.

Postglasiaalisiirroksista purkautuva vesi muodostaa maanpinnalle myös lähteitä. Juhannusviikolla otimme vesinäytteitä useista lähteistä, ja havaitsimme myös kaasukuplien purkautumista eli ”pulinaa”. Vesinäytteistä tutkittiin kemiaa, mikrobeja ja kaasujen koostumusta sekä mitattiin iänmääritykseen liittyvä tritium-isotooppikoostumus.

Lokakuun alussa asensimme seuranta-asemat neljään lähteeseen, joista yksi oli ns. puliseva. Lähteen kuplintaa seurataan veden kaasupitoisuutta mittaamalla, ja näin voidaan seurata miten esimerkiksi vuodenajat vaikuttavat kuplimiseen.

Suaspalon postglasiaalisiirroksen päällä sijaitsevaan lähteeseen asensimme kaasu-, sähkönjohtavuus-, lämpötila- ja paineanturit. Kuvassa Mira Markovaara-Koivisto (Kuva: Juha Majaniemi).

 [/caption]Juhannusviikolla valittuihin kairanreikiin instrumentoitiin antureita, jotka keräävät 30 minuutin välein siirroksessa liikkuvan veden sähkönjohtavuus-, lämpötila- ja painettietoa. Data luetaan vaivattomasti toimistolta käsin puhelinyhteyttä käyttäen.

Postglasiaalisiirrokset voivat purkaa vettä myös niiden yli kulkeviin jokiin. Nuutijokeen asennettiin yksi seuranta-asema yläjuoksulle Suasselän postglasiaalisiirrokseen nähden, ja toinen asema Nuutijoen laskujokeen Seurujokeen, joka on siirroksen alajuoksun puolella.

Postglasiaalisiirroksista purkautuva vesi muodostaa maanpinnalle myös lähteitä. Juhannusviikolla otettiin vesinäytteitä useista lähteistä, ja havaittiin myös kaasukuplien purkautumista eli ”pulinaa”. Vesinäytteistä tutkittiin kemiaa, mikrobeja ja kaasujen koostumusta sekä mitattiin iänmääritykseen liittyvä tritium isotooppikoostumus.

Lokakuun alussa asennettiin seuranta-asema neljään lähteeseen, joista yksi oli ns. puliseva (katso video). Kuplimisen voi havaita mittaamalla veden kaasupitoisuutta.

Mira Markovaara-Koivisto

Text: Mira Markovaara-Koivisto

(suomi) Mira Markovaara-Koivisto työskentelee Kalliorakentaminen ja sijoituspaikat -yksikössä Espoossa. Hän on diplomi-insinööri, joka on erikoistunut kalliorakojen analysointiin ja mallintamiseen. Hän hoitaa projektissa seuranta-asemien telemetriaa.